Annabelle Binnerts


Annabelle Binnerts (1995)

Rietveldacademie (2017); PZI (2020); De Ateliers (2022-2024)

Taal is het basismateriaal waarmee Annabelle Binnerts werkt. Woorden en  zinnen zijn veelvuldig in haar muurtekeningen en textielwerken te zien. Daarbij onderzoekt zij de wisselende rol tussen de lezer en de kijker; wat gebeurt er als je een zin in een boek leest en diezelfde tekst op een muur bekijkt?

Sinds een paar jaar werkt zij aan het project “Every Evening” waarin zij de relatie tussen mens en natuur in verhalen en teksten onderzoekt. Door de eeuwen heen hebben bepaalde dieren en planten een symbolische betekenis gekregen die Annabelle in haar werken verwerkt.


Botanical banner (Marigold) / (Thyme + Sage) (2021)

textiel

Annabelle heeft twee quilts met de hand genaaid die over een balkon zijn gehangen. De textielwerken vertonen twee planten, de goudsbloem en tijm. Beide zijn verbonden aan de oude cultus van Aphrodite, de godin van de liefde. De goudsbloem zou alleen maar groeien op de plaats waar zij haar tranen had laten vloeien na het sterven van haar geliefde Adonis. De bloem staat daarom symbool voor verdriet maar ook voor liefdevolle herinnering en bescherming.

Tijm is een kruid dat gewijd was aan Aphrodite en als rookoffer aan haar gegeven werd. Daarnaast werd tijm ook vaak als een beschermend kruid gezien. In de Middeleeuwen werden er kransen van gevlochten die vervolgens uit een raam werden gehangen ter bescherming van het huis en zijn bewoners. Hiernaar verwijzend laat Annabelle haar quilts over de reling van het balkon hangen.


www.annabellebinnerts.com