Frank Koolen


Frank Koolen (1978)

HKU (2001); De Ateliers (2003); Rijksakademie (2009)

Al ruim 20 jaar werkt Frank Koolen met de meest uiteenlopende media en materialen om zijn ideeën vorm te geven. Met zijn werk beoogt hij de betekenis van het bekende opnieuw te activeren door de context te veranderen of te herschikken waardoor nieuwe associaties en inzichten ontstaan. Daarbij presenteert hij zijn kunst niet als een statisch gegeven maar als een dynamische ervaring waar plaats is voor fantastische misverstanden, ontdekkingen en ontmoetingen.


Door de heg... In Zakopane! (2021)

houten totems, vetbollen, audiomonument (7 audiofragmenten van ca. 2 min.)

geluidsmontage door: Arno Peeters

Dit audiomonument is een ode aan het zoeken en vrij associëren, en nodigt uit om op een andere manier om je heen te kijken. Observaties en geluiden die Frank tijdens een wandeling door deze buurt heeft opgenomen, zijn later  aangevuld met zijn gedachten en associaties.

Centraal in het werk staan de vogels: de totempalen fungeren als vogelvoedplekken en in de audiofragmenten zijn veel geluiden van en verwijzingen naar vogels te horen. Het lijkt daardoor een informatieve audiotour voor natuurliefhebbers te zijn. Veel informatie wordt inderdaad overgebracht maar of men daar veel wijzer van wordt? Het luisteren naar de soms poëtische en dan weer absurde audiofragmenten kan als desoriënterend en bevreemdend ervaren worden.

“Door de heg... In Zakopane” is een audiomonument bestaande uit 7 audiofragmenten die langs de kunstroute bij 7 tuinen te beluisteren zijn.

Scan met uw smartphone de QR-Code op locatie om het audiofragment te beluisteren. Besluit zelf om te blijven staan of door te wandelen. Gebruik van hoofdtelefoon is zeer aan te raden voor de beste geluidservaring.

Klik hier voor de link naar de 7 audiofragmenten.


www.frankkoolen.com