Maya Berkhof


Maya Berkhof (1989)

HKU (2020)

Als kunstenaar haalt Maya Berkhof haar inspiratie uit het dagelijkse leven. Zij observeert met name de handelingswijze van de mens, hoe deze zijn leefomgeving naar zijn eigen hand zet en het gedrag van anderen manipuleert. Zo liet zij zich eerder inspireren door een wegomleiding, het water dat wacht op vissers, en vogelverschrikkende vlaggen op een akker. De vormen die zij tijdens haar observaties aantreft, vertaalt zij naar monumentale beelden waarin het spanningsveld tussen vorm en functie opgezocht wordt.

Het kleurrijke werk van Maya heeft vaak een tactiel karakter en verraadt haar achtergrond als coupeuse. Sinds haar vervolgstudie tot beeldend kunstenaar verwerkt zij kleermakerstechnieken in haar kunstwerken. Stugge bouwmaterialen hanteert zij op luchtige wijze alsof het stof en draad zijn. Priegelige handelingen worden op grote schaal toegepast, wat resulteert in grootse ruimtelijke beelden.


Huidweefsel (2021)

vrachtwagenzeil, betonijzer murfor, draad, bouten, moeren

Dit ruimtelijke werk toont Maya’s fascinatie voor de manier waarop bomen beschermd worden tijdens bouw- en wegwerkzaamheden. Soms worden er hekken rondom de boom geplaatst. Nog vaker krijgt de boom een korset van houten palen of plastic buizen aangemeten. Deze vormen waren de aanleiding om dit monumentale vlechtwerk te maken.


www.mayaberkhof.com