Ronald Nijhof


Ronald Nijhof (1976)

HKU (2000)

Tot een aantal jaren geleden maakte Ronald Nijhof ruimtevullende installaties die gekenmerkt werden door de heldere vormen en strakke lijnen. Met gekleurd licht als ook maatvoering manipuleerde hij de ruimtebeleving van de bezoeker van zijn bouwwerken. Sinds 2014 maakt hij nog steeds dergelijke installaties, echter op veel kleinere schaal die hij vervolgens fotografeert. De foto’s van de ruimtelijke constructies vormen het uiteindelijke werk.

De fotowerken ogen abstract en bestaan vaak uit vlakken en lijnen die ontstaan zijn door plankjes en latjes zorgvuldig in het beeld te positioneren en uit te lichten.  Door flink op de gecreëerde opstellingen in te zoomen, verliezen de beelden ieder kader, wat het ongrijpbaar maakt. Vragen worden opgeroepen over de grootte van de gefotografeerde elementen; een gegeven waar Ronald heel bewust mee speelt.

Recentelijk maakt Ronald houten collages die als foto gepresenteerd worden. Ook hier speelt hij met de transformatie van het ruimtelijke en tactiele werk, naar een immateriëel en vlak beeld.


Dit doet me denken aan iets wat ik nog nooit heb gezien (2021)

6 UV prints op dibond en houten bord

Ronald presenteert zijn werk in 6 tuinen die in zijn ogen een interessante symmetrische opbouw, geometrische snoeivormen of perken hebben. In iedere tuin heeft hij een fotowerk geïnstalleerd dat een interactie aangaat met elementen uit die tuin of van het huis waarbij het geplaatst is. De foto’s zijn zo indicatoren waar Ronald de aandacht op wil vestigen. Middels zijn fotowerken wordt hetgeen hem opvalt in de omgeving, uitgelicht.


www.ronaldnijhof.nl