Rozemarijn Westerink


Rozemarijn Westerink (1982)

ArtEZ (2004), Post St. Joost (2007)

Het werk van Rozemarijn Westerink is gebaseerd op herinneringen, op beelden die in de tijd vervormd zijn geraakt. In haar tekeningen reconstrueert zij deze flarden stukje bij beetje; details worden naar boven gehaald en uitgewerkt. Tekenen is voor Rozemarijn de meest directe vorm om gedachten en hersenspinsels vast te leggen. Tijdens het tekenen maakt zij gebruik van herhalende lijnen en patronen waardoor de tekening steeds meer gelaagdheid krijgt, net zoals herinneringen zelf.

Sinds een paar jaar tekent Rozemarijn voornamelijk tuinen. Keer op keer werd de tuin uit haar kindertijd vanuit het hoofd met zwarte inkt op papier getekend. Het zijn monochrome werken waarbij de fijne lijntjes intens dicht op en over elkaar gezet zijn en soms weer openbreken om er licht toe te laten, net zoals in het hoofd soms gedachten kunnen opdoemen uit het niets.


Residu (2021)

print op textiel, bamboe, licht

dit werk is zowel overdag als ‘s avonds te bekijken

Rozemarijn liet zich voor dit werk inspireren door tropische planten die doorgaans in Nederland alleen in een kas kunnen groeien en overleven. De kasplanten zijn in een reeks tekeningen weergegeven. Telkens zijn bepaalde delen van een eerdere tekening opnieuw op papier gezet en uitgelicht. Door ze op semi-transparant doek achter elkaar te tonen, zijn de afzonderlijke tekeningen niet overal even goed te zien maar vormen zij tezamen wel een beeld. Ook hier verwijst de gelaagdheid in het werk naar de werking van het geheugen en de verschillende stadia in tijd. Het toont een vergelijkbaar proces  als van planten die opgroeien en uiteindelijk verwelken en afsterven. De overblijfselen daarvan zijn vaak nog lange tijd zichtbaar als herinneringen aan wat er eerder leefde.

Kom ook ‘s avonds nog een keer kijken als de lampen in de kas aan zijn en de tekeningen op een andere manier belicht en zichtbaar gemaakt worden.


www.rozemarijnwesterink.com