Tamar Frank


Tamar Frank (1974)

Kunstacademie Maastricht (1997)

Tamar Frank is gespecialiseerd in het realiseren van ruimtelijke lichtinstallaties. Met haar werk beoogt zij de visuele waarneming en ervaring van ruimte te manipuleren. De lichtwerken worden speciaal voor een locatie gemaakt waarbij zij zich laat inspireren door zowel architectonische elementen als natuurlijke fenomenen zoals het zon- en maanlicht of biologische fosforescentie. Naast lampen werkt zij ook met fosforescerende pigmenten en fluoriscerende draden die indirect licht geven. Deze lichtbronnen verwerkt zij met name in geometrische vormen of abstracte lijnpatronen.


Lightshield (2021)

fluorescerend nylondraad, uv-licht

dit werk is zowel overdag als ‘s avonds te bekijken

Als een spin heeft Tamar systematisch draad gespannen tussen een gebouw met balkon en het grasveld ervoor. Nauwgezet zijn de nylondraden in een vast patroon naast elkaar bevestigd waardoor er een scherm is ontstaan. Het is een transparante installatie die vanwege de fluorescerende draden als een schild oplicht zodra er zonlicht op schijnt. Afhankelijk van de lichtinval en het standpunt van de kijker zal het werk verschijnen en verdwijnen als een krachtveld. Het lijkt zo afweer te bieden tegen mogelijke gevaren van buitenaf.

Tamar heeft het gebouw en de tuin ervoor letterlijk middels de draden met elkaar verbonden. Tegelijkertijd wordt het gebouw juist zo deels afgeschermd van de buitenwereld.

Overdag is het draadscherm subtiel zichtbaar afhankelijk van het aanwezige zonlicht. Ga zeker ook ’s avonds kijken als de installatie uitgelicht wordt middels uv-lampen en een buitenaardse uitstraling krijgt!


www.lightspace.org